Novice

Učinkovita digitalna transformacija proizvodnega podjetja z implementacijo in integracijo ERP in MES sistemov razvitih v slovenskih podjetjih

Proizvodno podjetje SICO se je odločilo za digitalno preobrazbo svojega poslovanja z zamenjavo obstoječega kompleksnega globalnega ERP sistema. Odločitev je temeljila na nezadovoljstvu z obstoječim sistemom, ki ni nudil ustrezne podpore za razvoj in nadgradnjo funkcionalnosti v skladu z vizijo digitalizacije proizvodnje.

V želji po izboljšanju je naročnik sprejel odločitev o zamenjavi obstoječega sistema. Kot izvajalca sta bila izbrani podjetji Normasoft za ERP sistem in Etrust za sodoben in učinkovit MES sistem. Projekt, ki je vključeval namestitev, implementacijo in integracijo novih rešitev, že v prvem letu po zaključku prinaša odlične rezultate in je povsem izpolnil pričakovanja.

Cilji digitalne preobrazbe

Naročnik je določil cilje, ki so zajemali vse ključne segmente poslovanja. Glavni cilji projekta so bili povečanje produktivnosti, izboljšanje odzivnosti do kupcev ter zmanjšanje stroškov poslovanja.

Specifika industrije laserskega razreza je, da gre za zahtevno storitveno naročniško proizvodnjo, kjer obstaja ogromna frekvenca unikatnih naroči in je le-te izjemno težavno učinkovito voditi in spremljati. Predvsem je bila želja naročnika, da digitalizira proizvodni proces laserskega razreza, od prejema naročil in načrtov, do avtomatskega ustvarjanja paketov delovnih nalogov za laserski razrez, razpis proizvodnje na podlagi krojnih pol ter digitalizacija prenosa vseh podatkov na laserski stroj. Na koncu pa še avtomatsko kreiranje obračunov oz. pokalkulacij, na podlagi katerih se izdelajo računi strankam za opravljeno storitev laserskega razreza, katerega eden največjih ponudnikov v Sloveniji je podjetje SICO. 

Rešitve in strategije

Pristop k reševanju problema je potekal skozi izvedbo Blueprinta, ki je služil kot osnova za implementacijo rešitev ERP in MES. Postopna implementacija je bila usmerjena v izboljšanje posameznih proizvodnih faz, s poudarkom na sodelovanju z naročnikom in razumevanju specifičnih potreb.

Učinki po področjih

  • Prodaja: Hitrejši in učinkovitejši zajem naročil ter boljša sledljivost.
  • Nabava: Uspešno spremljanje nabavnih naročil in kooperacije za zagotovitev nemotenega obvladovanja oskrbovalne verige.
  • Priprava dela: Avtomatizacija kreiranja krojnih pol iz programa za laserski razrez, kar je pripomoglo k učinkovitejšemu razpisu proizvodnje.
  • Proizvodnja: Spremljanje izdelave izdelkov skozi med-fazno proizvodnjo, beleženje zastojev in izmeta ter spremljanje porabe časa in materiala.
  • Obračuni delovnih nalogov: Avtomatiziran obračun delovnih  nalogov je podlaga za fakturiranje strankam.
  • Proizvodna in poslovna analitika: Spremljanje pomembnih kazalnikov za učinkovitejše vodenje in razvoj podjetja.

Izvedba in rezultati

Implementacija rešitev ERP in MES je potekala skozi sodelovanje izkušenih uvajalcev z naročnikovimi ključnimi uporabniki. Kljub začetnim izzivom je ekipa uspešno implementirala nove programske rešitve vključno s potrebnimi prilagoditvami. Do izraza je prišlo znanje in izkušnje ekip izvajalcev ter fleksibilnost in tehnološka naprednost obeh rešitev. Uporabniki so zadovoljni tudi zaradi bistvenega zmanjšanja dela pri knjiženju, saj je proces dela v ključnih točkah maksimalno avtomatiziran.

Končni rezultat je enostavnejša in bolj učinkovita informacijska rešitev ob bistveni optimizaciji mesečnih stroških.

Zaključki in priporočila

Iz primera se lahko naučimo, da lahko srednje veliko proizvodno podjetje z učinkovitimi lokalnimi programskimi rešitvami nadomesti še tako kompleksen globalni ERP sistem. Seveda pa je rešitev primerna tudi za tiste, ki se prvič lotevajo tako trdega oreha, kot je digitalizacija proizvodnje, pri čemer niti ni pomembno ali gre za velikoserijsko, maloserijsko ali pa unikatno naročniško proizvodnjo.

Priporočila za druge vključujejo proaktiven pristop k digitalni preobrazbi, prilagajanje rešitev specifičnim potrebam podjetja, aktivno vključevanje zaposlenih ter redno spremljanje rezultatov za trajnostni razvoj podjetja.

Deli novico
REFERENCE

Naše rešitve uporabljajo

Išči po spletišču

Search

Uporaba piškotkov​

Za izboljšanje uporabniške izkušnje naša spletna stran uporablja piškotke. Poleg piškotkov, ki zagotavljajo funkcionalnost spletne strani, uporabljamo tudi piškotke za potrebe spletne analitike in integracijo socialnih omrežij.